Vakantie in de coronatijd

De maatregelen zijn inmiddels versoepelt en alles wordt weer langzaamaan normaal. Dit betekent, nu de vakantietijd is aangebroken, dat werknemers weer naar het buitenland met vakantie gaan. De werknemer heeft een huisje of hotel in het buitenland reeds geboekt of is dat van plan. Natuurlijk gunt u iedereen zijn of haar vakantie maar wat kunnen de risico’s voor u, de collega’s en klanten zijn? Mag u een vakantie in een ver buitenland bijvoorbeeld verbieden? En hoe zit het eigenlijk met die kleurcodes?

Verbieden?
Nee, u kunt een werknemer niet verbieden om vakantie te genieten de komende periode. Ook niet als er een code rood of oranje geldt. Maar wat kunt u dan wel doen? Ons advies is wel om de werknemers schriftelijk af te raden om naar gebieden op vakantie te gaan waar geen code groen of geel (“veilig”) geldt. Van een goede werknemer mag u op uw beurt als werkgever weer verwachten dat hij/zij dit advies opvolgt, zeker in de huidige omstandigheden.

Maar wat nou als een werknemer uit een land met de kleurcode oranje komt, hoe zit dat dan met de verplichte quarantaine, moet u in die periode het loon doorbetalen? Er geldt als volgt bij de verschillende kleurcodes;

  • Werknemers mogen op vakantie naar een land met kleurcode ‘geel’. De werknemer hoeft dan bij terugkomst niet in quarantaine en kan weer aan het werk.
  • Als de kleurcode van een land tijdens de vakantie van een werknemer van ‘geel’ naar ‘oranje’ verandert moet de werknemer verplicht twee weken in quarantaine. De werknemer heeft dan recht op doorbetaling van het loon, dit moet dan eigenlijk worden behandeld als ziekteverzuim.
  • Als een werknemer bewust op vakantie gaat naar een land waar kleurcode ‘oranje’ of ‘rood’ geldt, moet deze werknemer bij terugkomst twee weken in quarantaine. U bent dan als werkgever niet verplicht om het loon van de werknemer tijdens deze twee weken quarantaine uit te betalen.

U kunt uw werknemers niet verplichten vakantiedagen op te nemen óf hun vakantie afnemen. Ga altijd in gesprek met de werknemer om tot een oplossing te komen en om elkaar tegemoet te komen.

Mocht u vragen of opmerkingen hebben, mailt u dan naar info@cao-hd.nl of bel met het CAO-secretariaat 085-489 90 50.